НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

Седмица посветена на четенето

В периода 21-24 октомври, седмица преди да отбележим 1 ноември – Ден на народните будители, библиотеката при НЧ „Съгласие-1890” – гр. Каварна проведе различни инициативи, посветени на четенето. Децата от група „Светулка” към ДГ „Радост” бяха на посещение в Детския отдел, където бяха запознати с правилата на библиотеката. Любопитно разглеждайки книжките, дечицата от малки научиха , че книгата е верен приятел на човека и ни разкрива нови светове, дарявайки ни знания и мъдрост.

Дни преди празника на будителите, на поканата на библиотечния екип се отзоваха и учениците от 3. и 4. клас при ОУ „Йордан Йовков”, заедно с техните класни ръководители Галя Димитрова и Снежана Йорданова. Те бяха поканени на предварително организираната от ръководството на читалището среща с известния детски автор Борислав Ганчев. Под интересния псевдоним Борко – Бърборко, той живее и твори в Хисаря. Отделни негови творби са включени в литературни сборници за детска, хумористична и лирична поезия, както и в учебни помагала и в учебниците за начален етап на българското образование. По текстовете му са композирани детски и хумористични песни.

Преди началото на неговото четене, Надя Ботева – вокален педагог при НЧ „Съгласие-1890” - поднесе малка изненада към автора – по един от текстовете му е композирана песен със заглавие „На плажа”, спечелила трета награда в Детска мелодия на годината 2018”. Госпожа Ботева, която е арт директор на Националния фестивал, беше поканила своята възпитаничка - 7-годишната Теодора Недева от Каварна – да изпълни пред присъстващите и пред самия автор забавната детска песничка. Трогнат от изненадата, творецът благодари и обеща на Теодора скоро да й напише нови текстове за песни.

Изненадите за г-н Ганчев обаче следваха една след друга. Гостуващите ученици го поздравиха с научено наизуст негово стихотворение, включено в учебните им помагала.

Борко Бърборко грабна вниманието на малчуганите с много от своите гатанки, на които те се надпреварваха да отговарят. Веселите му стихчета също предизвикаха интереса им, особено с римите, които трябваше да поставят накрая. Всички деца, чието име започваше с определена буква от азбуката, се изредиха да четат от неговата книжка и да се забавляват.

Едно след друго децата задаваха различни въпроси на автора: от какво се вдъхновява, харесва ли му да бъде детски писател, колко книги е написал, коя е любимата негова книга, световно известен ли е, откъде идва псевдонимът му Борко Бърборко. На този въпрос, зададен и от един от библиотекарите, той отговори, че се наричал така за благозвучие (Борислав на галено е Борко).

Госпожа Йорданова и учениците й изненадаха приятно г-н Ганчев, подарявайки му личен бележник, където да записва своите произведения. А г-жа Димитрова и нейният клас подариха на библиотеката ръчно направен от тях плакат, съдържащ ползите от четенето. След което всички деца наобиколиха автора, искайки да си купят от неговите книги и да получат автограф.

Авторката на детски книжки от Каварна Андрейана Цонева или по-известна като Леля Ани също присъства на срещата и поздрави автора за неговото представяне, който пък си спомни за нея от предишно посещение на нашия град.

Ръководството на читалището и библиотечният екип благодариха на Борислав Ганчев за подарените на библиотеката книги, пожелавайки му нови творчески успехи.

До края на седмицата ни предстои още една среща с деца от детска градина, за която ще Ви разкажем следващия път. До нови срещи!

Седмица  посветена на четенето - Изображение 1Седмица  посветена на четенето - Изображение 2Седмица  посветена на четенето - Изображение 3Седмица  посветена на четенето - Изображение 4Седмица  посветена на четенето - Изображение 5