НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

Читалищна библиотека

 

Народно читалище Съгласие е основано през 1890 г. и е най-старото в Община Каварна.


Читалищната библиотека съществува още от основаването на читалището и разполага с около 54 000 тома литература. Фондът не е много голям, но затова пък съдържа универсални и много ценни материали. Основната дейност на библиотеката е разпределена в следните отдели:

  • Детски отдел;
  • отдел за възрастни и читалня;
  • отдел Комплектуване и обработка;
  • отдел Краезнание;
  • отдел Изкуство.


През годините библиотеката се развива и усъвършенства, за да успее да отговори адекватно на изискванията и потребностите на своите потребители, и да се превърне в модерна библиотека, която осигурява равен достъп до знание и информация за всички. През 2009 година кандидатства по проект Глоб@лни библиотеки – България от фондация Бил & Мелинда Гейтс и в края на ноември 2010 година вече е част от голямото семейство на Глоб@лни библиотеки - България.
На разположение на потребителите са 12 компютърни конфигурации, мултимедия и копирна техника. Библиотеката предоставя на своите ползватели достъп до Интернет, както и MS Office, отпечатване и сканиране на документи, запис на CD и други информационни услуги.


Библиотеката разполага с автоматизирани бази - Електронен каталог: аналитично описание на книги и статии; ретроконверсия; инвентарна книга; книга за движение на библиотечния фонд; читателска картотека. За момента обаче не е достъпен онлайн. Извършват се само справки на място.


Нова придобивка за библиотечната институция е справочният и правен софтуер - ново поколение за мобилност, който гарантира безпроблемен достъп до всички сфери на обществения живот: образование, финанси, митници, енергетика, строителство, разследване, медия, експертизи и др.


Благодарение на предоставения от фондация Хоризонти софтуер за незрящи, хората със зрителни увреждания могат да работят както с DOS, така и Windows и др. Софтуерът повишава мобилността и ориентирането на хора със зрителни увреждания, съдейства за преодоляване на ежедневни битови затруднения, повишава социално-правната култура чрез правно и семейно консултиране.


В културно – масов аспект библиотеката организира и провежда различни мероприятия и инициативи: изложби на книги, свързани с годишнини от рождението на български и чужди писатели; по повод честване на бележити дати - 24 май, Съединението, Независимостта и Деня на народните будители; дарителски кампании, свързани със Световния ден на книгата и авторското право – 23 април; Национална седмица на четенето; открити уроци, беседи, лектории, детски утра и презентации чрез използването на мултимедия; групови посещения на ученици от местните училища и детски градини. През летните месеци се провежда и Приказна читалня. В последните години се възобнови и ежегодната традиция, свързана с награждаване на отличените читатели – Читател на годината.


Работно време на библиотеката: 08:30-18:00 часа


Почивни дни: събота и неделя

 

Галерия от библиотеката може да разгледате ТУК!