НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

Победители в конкурса "Моите будители днес"

НЧ "Съгласие-1890" - гр. Каварна и библиотечен екип обявиха и проведоха литературен конкурс в жанровете стихотворение и есе на тема:
„Моите будители днес”. Произведенията бяха класирани и оценени от компетентно жури в състав:

 

Керанка Далакманска – поет, автор и критик на статии, есета, очерци, стихове, кореспондент на радио „Добруджа”

 

Таньо Божков – литератор, автор и критик на статии, есета, очерци и стихове

 

Галя Велчева –главен специалист „Връзки с обществеността” в Община Каварна.

 

Организаторите на конкурса изказват своята благодарност към всички участници, като им пожелават здраве, късмет и творческо вдъхновение.
Всеки от тях получи грамота за участие и скромен подарък, изработен от библиотечния екип.
Уважаемото жури класира на Първо място в двата жанра едно есе и едно стихотворение. Честито на победителите, за които също бяха предвидени грамоти и подаръци, осигурени от ръководството на читалището. Молим всички, които не са ги получили все още, да се явят в библиотеката.

 

Светлин Трендафилов
1 – во място в литературен конкурс „Моите будители днес – 2017”, организиран от НЧ „СЪГЛАСИЕ-1890” – ГР. КАВАРНА И БИБЛИОТЕЧЕН ЕКИП

стихотворение

/НА Васил Левски/
Не бе от страхливата дребна рая.
Така и не сложи червеният фес.
Не наведе покорно надолу глава- 
Славей, затворен във черен кафез.

 

Килимявката хвърли, отряза косите,
Светлината разнасяше по комитети.
Планината преброди, балканът, горите,
В съдба споделена с другарите клети.

 

Незнаен, далечен свободата да дири 
в хватката на тъмните стражи инати.
Обикаля села, градове, манастири,
В „Левски” превърна се дякон Игнатий.

Злите сили надмогна с лъвски скок,
А оръжие-вярата скрита в сърцето.
В лютата битка със звяра жесток,
Белязал страданието на лицето.
Хвърли се в огъня той устремено,
Трицветен бе страшният български лъв:
Бяло, зелено, а после – червено,
А цената висока – платена със кръв.

 

Гаснат блестящите тъжни очи – 
Отекнали спомени в космос народен.
Глава да отпусне и да замълчи, 
Да загине във младост, обаче свободен!

 

ЕСЕ
Диляна Тонева – 6-ти б клас – ОУ „Йордан Йовков
1 – во място в литературен конкурс „Моите будители днес – 2017”, организиран от НЧ „СЪГЛАСИЕ-1890” – ГР. КАВАРНА И БИБЛИОТЕЧЕН ЕКИП

 

На първи ноември всички си спомняме с почит и благодарност за нашите поети и писатели, за революционерите и книжовниците ни, носим цветя на паметниците им, за пореден път осъзнаваме колко са важни те за нас. Аз и моите връстници имаме нужда и от живи примери – от хора, които да запалят у нас искрите на доброто, на любовта към знанието, на обичта към България.
Първите будители в живота ми са моите родители. Когато бях още малка, те ме накараха да се влюбя в книгите. Приказките, които ми четяха, ми се струваха толкова интересни и вълнуващи, че си представях себе си, като героиня в този прекрасен свят. 
Родителите ми ме научиха колко е важно образованието, те ме направиха отговорна към задълженията ми. Възпитаха ме да уважавам другите и особено по- възрастните хора.
От момента, в който влязох като малко изплашено момиченце в своята първа класна стая, досега учителите също са моите съвременни будители. Те са пример за мен, с думите, с поведението, с отношението си към учениците. Аз уча не само за себе си и за да имам отлични оценки, но и за да заслужа одобрението в очите им. 
За да си учител, трябва да си много щедър – да раздаваш на другите своите знания, своето внимание, своята любов.
Учителите и родителите ми ме възпитаха да обичам България – нейната природа, великите и мъже и жени, нейната литература, песните и танците. От години пея народни песни и участвам във фолклорния състав. Репетициите отнемат доста време, понякога ми е трудно да се справя с всичко, но си заслужава!Чувствам се истинска българка, когато пея и танцувам, облечена в пъстроцветна носия.
Моите съвременни будители ми помагат да осъзная колко са важни традициите, уважението към миналото. Те ме оформят като човек и ми сочат верния път. И аз вървя уверено по него, следвайки пламъчето, което те са запалили за мен.

Победители в конкурса "Моите будители днес" - Изображение 1Победители в конкурса "Моите будители днес" - Изображение 2Победители в конкурса "Моите будители днес" - Изображение 3Победители в конкурса "Моите будители днес" - Изображение 4