НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

Открит урок в библиотеката

Днес в библиотеката при НЧ „Съгласие-1890” – гр. Каварна се състоя открит урок с учениците от 3.а клас при ОУ „Йордан Йовков” и техните учители Нели Йорданова и Ваня Пенкова. Темата на занятието беше посветена на един от големите писатели в нашата литература – Ангел Каралийчев.

В началото библиотечен специалист запозна децата с биографията и творчеството на автора, а класният им ръководител – г-жа Йорданова – им прочете известната му приказка „Житената питка”. Тя им беше подготвила малка изненада – разделяйки ги на 4 отбора, госпожата раздаде на всеки от тях по един лист с различни ключови думи. Само по тях малчуганите трябваше да познаят конкретната приказка. Без затруднения те отгатнаха приказките „Най-добрият син”, „Сливи за смет”, „Бягството на животните” и „Рижият кон”. По същия начин малките третокласници разпознаха басните „Муха и вол” – от П. Р. Славейков, „Паун и лястовица” – от Стоян Михайловски, „Храброто петле” – от Христо Радевски и „Дърварят и лисицата” – от основоположника на басните Езоп.

Третото задание беше малко по-различно: децата имаха за задача да напишат характерните ключови думи по заглавието на приказката, която бяха получили. Отново без проблем те успяха да познаят приказките „Мечката и лошата дума”, „Мързеливата Мария”, „Старият щърк” и „Умното овчарче”.

Урокът беше интересен и поучителен и си личеше, че децата са прочели приказките, които се налагаше да отгатнат. И понеже ни делят броени дни от 1. ноември – Ден на народните будители – накрая всички получиха от библиотечния екип свитък, посветен на празника.

До нови срещи!

Открит урок в библиотеката - Изображение 1Открит урок в библиотеката - Изображение 2Открит урок в библиотеката - Изображение 3Открит урок в библиотеката - Изображение 4Открит урок в библиотеката - Изображение 5