НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

130 г. библиотечно дело в гр. Каварна

130 Г. БИБЛИОТЕЧНО ДЕЛО В КАВАРНА

 

По повод юбилейните чествания на читалището, които са по проект „НЧ „Съгласие-1890” – мост между традиции и новаторство”, финансиран от Министерство на културата,на 21.10.2020г. във фоайето на НЧ „Съгласие-1890” – гр. Каварна се проведе вечер на библиотеката, посветена на 130 години библиотечно дело в градa. Щастливи сме, че мероприятието беше уважено от гости, свързани пряко или косвено с нашата дейност. Благодарим на всички, които взеха участие и в литературния конкурс за есе „Аз и читалището – моята духовна диря”, организиран от читалището.

В първата част на вечерта Анна Томова и Живка Карагюлиева – библиотекари в НЧ „Съгласие – 1890”  -   представиха презентация от две части, изготвена от екипа на библиотеката, свързана с миналото и настоящето на библиотечната дейност през годините. Изключително вълнуващи факти и снимков материал върнаха много от присъстващите назад в годините с прекрасни спомени от миналото. Беше акцентирано върху делото на първите библиотекари, на техните инициативи и дейности назад във времето. Втората част на презентацията представи визията и мисията на библиотеката в съвремието – културно – масова дейност, програми и проекти, осъществени с помощта на новите технологии.

След това бяха обявени и резултатите от конкурса „Аз и читалището – моята духовна диря” и  наградени победителите. Творбите бяха оценени безпристрастно и анонимно от жури в състав:

 

  • Сашо Серафимов – председател на журито, поет и писател, член на Съюза на българските писатели – гр. Добрич, както и  членове: 
  • Николай Мирчев – собственик на издателство „Мартине” – гр. Добрич и ръководител на литературен клуб „Йордан Кръчмаров” – гр. Балчик;
  • Стефан Жечев – дългогодишен преподавател по български език и литература, поет и писател от гр. Шабла;
  • д-р Росица Стоянова – общопрактикуващ лекар с афинитет към поезията и прозата, член на „Инър Уийл клуб” – гр. Каварна.

 

Благодарим на журито, което с удоволствие присъства и поднесе своите поздравления към участниците и организаторите.

 

В конкурса участваха 16 автори от общината със общо 16 есета. Отличените бяха разделени в две възрастови групи:  ученици  7.- 12. клас и участници над 18 години.

С радост Ви съобщаваме, че нашата инициатива бе подкрепена и спонсорирана от дамите от „Инър Уийл клуб” – гр. Каварна, които също наградиха участниците  и зарадваха всеки един от творците с цвете. Верни на своята кауза да подкрепят и поощряват талантливите деца от Общината, те зарадваха най-младите участници в конкурса с допълнителни награди и подаръци. Всички получиха грамоти за успешно представяне. Грамоти за цялостен принос в утвърждаването и развитието на читалищното дело и духовния живот в гр. Каварна бяха връчени от председателя на читалището Мария Костадинова на библиотекарите Анастасия Янева и Янулка Николова, както и  на дългогодишния преподавател по български език и литература, поет и автор на редица очерци, статии и критически материали, свързани с театъра – Таньо Божков.

 

Ето и отличените участници, на които пожелаваме много здраве, творчески успехи и нека да продължават да творят, носейки духа на нашето читалище в сърцата си.

 

                                         Участници над 18 год.

НАГРАДА

ИМЕ

ГРАД

I

Керанка  Петрова Далакманска

Каварна

II

Албена Анастасова Алексиева

Каварна

III

Светлин Трендафилов

Каварна

 

 

 

Ученици 7.-12. клас

НАГРАДА

ИМЕ

ГРАД

УЧИЛИЩЕ

КЛАС

I

Христиана Михайлова Асенова

Каварна

ОУ „Йордан Йовков”

7.

II

Данина Добринова Димова

Каварна

СУ „Ст. Караджа”

8.

III

Елиза Петрова Тодорова

Каварна

ОУ „Йордан Йовков”

7.

 

Още един специален комплимент и книга получиха трима от участниците от Николай Мирчев – собственик на издателство „Мартине” – гр. Добрич и ръководител на литературен клуб „Йордан Кръчмаров” – гр. Балчик.

По повод юбилея на читалището, нотариус Йордан Павлов дари на библиотеката уникално издание - книга на Александър Стефанов, озаглавена „Васил Левски в изкуството”, за което му изказваме специална благодарност.

 Тази прекрасна вечер се осъществи, благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община Каварна и нашите спонсори  -  „Инър Уийл клуб” – гр. Каварна, фирма “Kaliakra Wine Cellar”, фирма „Стони -77 ООД” и фирма „Агроспектър ООД”  . Благодарности и към уважаемото жури, което с готовност прие предизвикателството да бъде част от този конкурс и оцени всички произведения, в които прозира любовта към родното читалище, към книгата и изкуството, към личностите, допринесли изключително много за формиране на нашия духовен и културен мироглед.

Благодарим на всички тях, както и на всички останали гости, присъствали и уважили събитието.

 

 Вечерта завърши с една приятна изненада към присъстващите, поднесена от народната певица от Бургас – Милка Андреева и скромен коктейл.

 

По време на мероприятието бяха спазени всички необходими противоепидемични мерки.

130 г. библиотечно дело в гр. Каварна - Изображение 1130 г. библиотечно дело в гр. Каварна - Изображение 2130 г. библиотечно дело в гр. Каварна - Изображение 3130 г. библиотечно дело в гр. Каварна - Изображение 4130 г. библиотечно дело в гр. Каварна - Изображение 5