НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

111 г. от Независимостта на България

В навечерието на една от най-емблематичните български дати, в библиотеката при НЧ „Съгласие-1890” – гр. Каварна гостуваха учениците от Xа клас при СУ „Стефан Караджа”, заедно с техния учител по История г-жа Адилина Колишева. Те изгледаха кратка мултимедийна презентация, посветена на 111 г. от обявяване Независимостта на България и проследяваща действията на цар Фердинанд, довели до подписване на този исторически документ. Запитани какво означава за тях думата „независимост”, децата отговориха „свобода”, отхвърляне на чуждо влияние и подчиненост. За една държава това определение означава наистина много – право на самостоятелно решаване на вътрешни въпроси и политика, постигане на суверенитет.

Най-важното за един народ е да притежава своя културна идентичност и следвайки независимостта си, да пази и съхранява българското, фолклора и традициите. По негова инициатива поканихме Ивайло Василев – студент трета година в Музикалната академия в Пловдив, който поздрави присъстващите с две народни песни. Всички останахме очаровани от неговите глас, талант и харизма. Благодарим му сърдечно за проявените внимание и уважение към нас и нашите гости.

Благодарим и на г-жа Колишева и нейния клас за съпричастността и интереса, които показаха, за споделените емоции, виждания и усещания.

Мероприятието завърши с пожелание от библиотечния екип към младежите да не напускат родната страна, защото на България са й нужни сериозни, креативни и трудолюбиви млади хора като тях, които да я поведат към възход и прогрес

111 г. от Независимостта на България - Изображение 1111 г. от Независимостта на България - Изображение 2111 г. от Независимостта на България - Изображение 3111 г. от Независимостта на България - Изображение 4