НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

Отбелязване Международния ден на детската книга в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890" - гр. Каварна

В навечерието на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца – 2-ри април – в библиотеката при НЧ „Съгласие-1890” - гр. Каварна - гостуваха учениците от 1.А клас при ОУ „Йордан Йовков” с класен ръководител Нели Йорданова.Това е първото присъствие„на живо” на цял клас в Детския отдел след обявяването на пандемията, затова сме радостни от този факт. Гости на събитието бяха и част от родителите на малчуганите.

Още в самото начало първокласниците отправиха към всички приветствие под формата на песен за буквите, след което дружно изрецитираха тематично стихотворение. Но тях също ги очакваха изненади и предизвикателства от домакините. Библиотекарят Живка Карагюлиева бе подготвила интересна и забавна презентация, включваща различни Андерсенови приказки, като не пропусна да уточни, че именно на 2-ри април е роден прочутият детски писател Ханс Кристиян Андерсен. Децата имаха за задача само по цветните илюстрации, редуващи се на екрана, да разпознаят съответната приказка, а после и да прочетат откъс от нея на щафетен принцип. Макар и едва 1. клас,под вещото ръководство на г-жа Йорданова, всички показаха старание и усърдие в четенето, както и интерес и забава в познаването на детските приказки „Новите дрехи на краля”, „Грозното патенце”, „Малката русалка”, „Принцесата и граховото зърно” и др.

На въпроса „Що е то?” малките първокласници отговориха и на няколко гатанки, подготвени от госпожата и прочетени от самите тях. И понеже главният герой на деня бе книгата, всички имаха възможност да разгледат изложбата от детски книжки, като в един глас обещаха, че нямат търпение да се запишат в библиотеката. Тяхната съученичка Йоана от малка е наш читател и прикани и съучениците й да станат такива.

Преди да си тръгнат, децата получиха от Живка Карагюлиева специални свитъци, съдържащи молбата на книгата, както и покана за следваща подобна среща в света на книгите. А гостите я изненадаха с красиво цвете и обещания за скорошни посещения. До нови срещи!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Отбелязване Международния ден на детската книга в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890" - гр. Каварна - Изображение 1