НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна"

 

Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна"

С празничен концерт се чества юбилейната 10 годишнина от създаването на Вокална академия „Каварна“ при НЧ „Съгласие – 1890“. Надя Ботева – художествен ръководител и вокален педагог на академията -  представи пред многобройната публика в залата различни по възраст – малки и големи изпълнители, които участват и със записи в издадения музикален албум „Ментов сладолед“.

Ивелина Павлова – секретар на НЧ „Съгласие – 1890“ поясни, че зад албума и изявите стои одобреният и реализиран вече проект под надслов: „Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от ВА „Каварна“. Осъществяването му е с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 2021 г.“. Г-жа Павлова добави още, че са създадени два видео клипа на две от песните: „Дядо Лято“ и „Ментов сладолед“. По проекта е закупена качествена микрофонна техника и сценични костюми, а финансовата стойност на целия проект е в размер на 13 784,45 лв.

 Музикалният албум „Ментов сладолед“ включва 10 авторски песни , написани специално за певците от академията. Зад тях стоят имената на известните композитори и поети: Вячеслав Кушев, Валери Костов, Димитър Гетова, Биляна Ангелова и Красимир Илиев. А поетите, предоставили своите поетични думи, за да се превърнат в песни, са: Атанас Капралов, Мария Маринова, Гергана Сотирова и Джина Дундова. Целогодишната творческа работа на Надя Ботева с авторите на песните, с малките изпълнители, записите в студиата и видео клиповете на емблематични места край Калиакра, морето край Чиракмана и морето край Тюленово, са в основата и на добре оформения музикален албум „Ментов сладолед“.

В летописната книга на десет годишния юбилей на ВА „Каварна“ страниците са изписани с безбройни участия в градски и читалищни концерти, с похвали, грамоти и награди от музикални конкурси и фестивали. Изпълнителите са от Каварна, Варна, Добрич и други градове от страната.

Юбилейният концерт бе изнесен на 28 септември т.г. в салона на читалището, в навечерието на Световния ден на музиката – първи октомври. Децата имаха и красиво, сладко преживяване – голяма торта с 10 свещи, които загасиха с усмивки, радостно настроение, дълго аплодирани от публиката. Присъстващите в залата на концерта получиха като подарък диска с детските песни „Ментов сладолед“.

НЧ „Съгласие-1890” благодари на НФ „Култура” за подкрепата и съдействието, свързани с развитието и популяризирането на любителското творчество.

Керанка Далакманска

Снимки: Димитър Апостолов

Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 1Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 2Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 3Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 4Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 5Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 6Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 7Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 8Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 9Музикален албум, видео клип и концерт за 10 години от създаването на Вокална академия "Каварна" - Изображение 10