НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

Дискусия на тема "Будителите в миналото и днес" в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890"

Днес в библиотеката при НЧ „Съгласие-1890” – гр. Каварна гостуваха учениците от 4.б клас при СУ „Стефан Караджа” и техните учители Албена Алексиева и Ренета Тодорова. По тяхно желание проведохме дискусия на тема „Народните будители”. Още в началото г-жа Живка Карагюлиева от Детския отдел разказа на децата кои са били будителите в миналото и какъв е бил техният принос за формиране на националната ни и културна идентичност. Четвъртокласниците се включваха ентусиазирано в диалога, показвайки завидни знания по темата, а г-жа Алексиева ги допълваше с интересни факти от историята за различни личности и събития.

Главният библиотекар Мариана Лазарова разказа на малчуганите за важната работа, която вършат читалищните служители и библиотекарите, които пазят и съхраняват мъдростта на народа чрез книгите. Тя изтъкна още и дейността на всички танцьори, певци, художници, музиканти и театрали, допринесли за културното развитие на Каварна.

В заключение библиотекарят Анна Томова акцентира на каварненските будители – писатели, творци, книжовници, на чието перо се е крепила и продължава да се крепи просветителската дейност на нашия град.

За финал всички заедно изпяха две красиви и мелодични български песни – „Хубава си, моя горо” и „Моя страна, моя България”.

Г-жа Алексиева пожела на децата да пазят българския дух и да бъдат горди, че живеят в България, а след време защо не и да се нарекат будители.

Дискусия на тема "Будителите в миналото и днес" в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890" - Изображение 1Дискусия на тема "Будителите в миналото и днес" в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890" - Изображение 2Дискусия на тема "Будителите в миналото и днес" в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890" - Изображение 3Дискусия на тема "Будителите в миналото и днес" в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890" - Изображение 4Дискусия на тема "Будителите в миналото и днес" в библиотеката при НЧ "Съгласие-1890" - Изображение 5