НЧ Съгласие 1890
Народно читалище в град Каварна

139 г. от рождението на Йордан Йовков

На 9. ноември тази година отбелязахме 139 г. от рождението на големия български писател Йордан Йовков. По този повод днес в библиотеката при НЧ „Съгласие-1890” –гр. Каварна гостуваха учениците от 5.А клас при ОУ „Йордан Йовков”, както и техните учители – Мая Недялкова и Галя Лазарова.

Децата ни „пренесоха” в Йовковото време ,прочитайки подробни и интересни факти от живота и делото на твореца. Припомнихме си за неговата учителска и писателска дейност в Добруджа, за войните, в които е участвал, за хората, които е срещал, за семейството и дъщеря му.

Петокласниците прочетоха още и любопитни цитати от емблематични Йовкови произведения, както и разказите „Албена”, „Българка” и „Шибил”. Освен това беше прочетено и едно стихотворение на автора, написано в ранните му творчески години.

Накрая проведохме кратка и импровизирана дискусия по темата. Всички стигнахме до заключението, че писателят е бил наричан „Мълчаливецът” и че основните теми и мотиви в творчеството му са свързани с негативното отношение към войната, с родолюбието, добротата, надеждата и състраданието.

Благодарим на г-жа Недялкова и г-жа Лазарова за този интересен и поучителен открит урок, който ни представиха. Благодарности и към децата, които четоха с огромно желание и ентусиазъм. До нови срещи!

139 г. от рождението на Йордан Йовков - Изображение 1139 г. от рождението на Йордан Йовков - Изображение 2139 г. от рождението на Йордан Йовков - Изображение 3139 г. от рождението на Йордан Йовков - Изображение 4139 г. от рождението на Йордан Йовков - Изображение 5